SUNDHED & TRÆNING

Husk ægget i din salat

Ægget har efterhånden fået sin del skæld ud. Mange mener, at på grund af det høje kolesterol øger det også kroppens niveau af kolesterol. Men nu har æggets gode egenskaber fået videnskabelig støtte – især hvis ægget befinder sig i en salat!

Der er ikke rigtig noget, der kommer op på siden af æg. Ikke alene kan det bruges som pålæg, tilbehør eller i en gang bagværk og så er det faktisk også godt for dig! Ægget har været en del udskældt igennem tiden på grund af sit høje indhold af kolesterol. Et højt kolesterolniveau i kroppen kan føre til åreforkalkninger, der øger risikoen for blodpropper. Men det er helt individuelt, hvordan man reagerer på at spise æg, og derfor er det svært at anbefale præcis, hvor mange æg, man bør spise.

LÆS OGSÅ: Opskrift: Brød uden mel

Men ægget gemmer også på en masse gode egenskaber, der nu har fået videnskabelige opbakning. Ifølge en ny undersøgelse udgivet i American Journal of Clinical Nutrition kan æggene hjælpe kroppen med at optage grønsagers næringsstoffer. I undersøgelsen deltog en række frivillige mænd, som spiste en række forskellige versioner af salater – en med ét æg, en med halvandet æg og en med tre æg. Målet var at se hvor godt personerne optog carotenoider, som er en type antioxidanter der blandt andet findes i grøntsager.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du de sunde chia-frø

Man så at de, der spiste salat med æg, havde et højere indhold af disse carotenoider i deres system. Dette indhold steg gradvist med antallet af æg. Hvis man har et højt indhold af disse carotenoider og andre antioxidanter i kroppen, kan man lettere holde kroppens celler hele og raske. Det betyder, at du nedsætter risikoen for at få sygdomme som kræft, grå stær, ledgigt samt åreforkalkning og andre former for hjertesygdomme.

Så næste gang du laver salat, kan du jo lige smide et æg eller to i! Se f.eks. vores salat med tun nedenfor:

Tunsalat med æg, asparges, tomat og spidskål:

1 dåse tun i vand
2 hårdkogte æg delt i både
3 grønne asparges
1 håndfuld fintsnittet spidskål
5 cm agurk
4 små tomater

Dressing:
Olivenolie, citronsaft, havsalt og peber

Lad tunen dryppe fri for vand i en si. Knæk de træede ender af aspargesene og skær dem i 4 cm lange, skrå stykker. Kog dem i 1-2 minutter. Afkøl dem i koldt vand og dup dem tørre med et viskestykke. Skær agurken i skiver. Bland alle ingredienserne, dryp med olivenolie og citronsaft. Krydr med salt og peber.

Læs mere om: