SUNDHED & TRÆNING

Hvad er fermentering?

Bloggere og toprestauranter er oppe at ringe over fænomenet. Alle taler om det. Men hvad betyder ”fermentering”?

Crash-kursus i fermentering  

At fermentere er en gæring, som ændrer råvarens smag, konsistens, udseende og holdbarhed. Og det er det en konserveringsmetode: Rugbrød, ost, sojasauce, øl, vin, spegepølse og sauerkraut, som er lavet på kål, er de mest almindelig kendte fermenterede fødevarer og drikkevarer.

Alle frugter og grøntsager er fra naturens side dækket af en verden af mikroflora. Grøntssager er dækket af mælkesyrebakterier, som fermenterer kulhydrater i grøntsager til mælkesyre – og det konserverer og øger holdbarheden.

LÆS OGSÅ: Fermentering – Opskrift på Kimchi

Fermentering er én af de ældste måder at konservere mad på, som går tilbage til dengang vi havde køller i hånden og kun gik klædt i bjørneskind som jægere og samlere (8000-3000 år f.kr). Kineserne skrev om teknikken i gamle bøger og det var den mongolske hersker Djengis Khan, som i det 13.århundrede bragte fermenteret kål – sauerkraut – med til Europa. Derfor gik sauerkraut sin sejrsgang op igennem Europa, hvor især tyskerne stadig er vilde med det. Fermenterede agurker var et hit i oldtidens Grækenland og er også nævnt i Biblen.

Når fermentering hitter i dag er det på grund af metodens gode egenskaber:

  • Grøntsager holder på de gode vitaminer.
  • Mælkesyrebakterierne nedbryder plantecellerne så vitaminerne nemmere bliver optaget i menneskes tarmsystem.
  • Fermenterede grøntsager er lettere for kroppen at fordøje, så du får et større boost af næringsstoffer.
  • Fermenterede – ikke varmebehandlede – råvarer vil give din krop et ekstra tilskud af naturlige mælkesyrebakterier, som allerede findes i dit tarmsystem, hvor 70% af dit immunsystem sidder.

Få opskrifter med fermentering i bogen ’Fermentering – kraut, kimchi og kombucha’ af Ditte Ingemann, Shane Petersen og Søren Ejlersen. Kan købes online HER 

LÆS OGSÅ:  SUNDHED | Derfor skal du spise ingefær

Læs mere om: