SUNDHED & TRÆNING

INs sundhedsekspert guider | Derfor skal du spise rodfrugter

Efteråret betyder smukke gyldne farver på træerne, frisk og kølig skovluft, simremad og kortere dage. Og så er efteråret årstiden, hvor vi igen kan nyde godt af de mange forskellige rodfrugter og alle deres sunde egenskaber, som du kan læse mere om i artiklen.

Jeg elsker, at årstiderne i Danmark skifter og mit køkken helt naturligt følger med, så det passer til, hvad naturen tilbyder os på forskellige tidspunkter af året. 

Super sund (slanke) mad 
De farverige, knasende små vitaminfyldte knolde er først og fremmest rige på kostfibre. Kostfibre har et hav af sundhedsfremmende effekter. De bidrager fx til en længerevarende mæthedsfornemmelse og en stabil blodsukkerkurve. Derudover virker kostfibre kolesterol sænkende, de hæmmer optagelsen af sundhedsfarlige stoffer som fx cartinogener og tungmetaller, og så bidrager kostfibre til en stabil og optimal mavefunktion. Kostfibre nedsætter desuden risikoen for, at du udvikler type 2 diabetes og hjerte-kar sygdom.

Need I say more? Kostfibre er super sunde og der er masser kostfibre i rodfrugter.

Haps en af hver
Rodfrugterne bidrager hver især med masser sundhedsfremmende egenskaber, fylder meget lidt i kalorieregnskabet, er billige, flotte og farverige. Rodfrugterne har hver deres sundhedsfremmende egenskaber. Spis derfor mange forskellige slags rodfrugter.

LÆS OGSÅ: Nyt site giver dig billig økologi

Rødbeder
Rødbedesaft er meget populært hos sportsudøvere, fordi rødbeder kan øge mængden af røde blodlegemer. Det betyder din blodprocent stiger og du kan transportere mere ilt rundt i kroppen. Det skyldes, at rødbeder er rige på jern. Alle kvinder (særligt dem der menstruerer) bør være opmærksomme på at få nok jern. Få tjekket din jern status hos din læge, hvis du føler dig træt og uoplagt. Hvis du spiser eller drikker, hvad der svarer til 2 rødbeder om dagen, har rødbeder blodtrykssænkende effekter. Rødbeder indeholder desuden store mængder folat, der er helt essentielt for dig, der er eller gerne vil være gravid. Et lavt folat indtag kan nemlig give fosterskader. Derudover er rødbeder rige på kalk, der bla. styrker knoglerne og på natrium og kalium, der er vigtigt for at sundt nervesystem.   

Personligt synes jeg, at rødbeder kan smage af jord, så det handler om at tilberede dem rigtigt, hvis den bismag skal undgås. Brug dem i juiceren eller riv dem på råkostjernet. Min favorit måde at spise rødbeder er, at tilberede dem i ovnen vendt i en koldpresset olie, timian, salt og peber – de sidste 5 min. kommer du lidt gedeost ovenpå. Vend de ovnbagte rødbedestykker og den smeltede gedeost i frisk spinat. Drys med valnødder og server den med en olie/eddike/honning dressing. Det er en total sexet salat.

Gulerødder
Er rige på betacaroten - et A-vitamin, der er bl.a. er vigtigt for synet, forplantningsevnen og modvirker tør hud. Desuden lagres betacaroten i huden, og derfor kan gulerødder ved regelmæssigt indtag bidrage til en skøn teint (om end med et lille orange skær). Desuden er der rigelige mængder natrium, kalium, folat, C-vitamin og K-vitamin, hvor K-vitamin er essentiel for blodets evne til at størkne. C-vitamin sikrer dig et stærkt immunforsvar mod vinterens forkølelser og styrker dine nerveceller.

Gulerødder kan både spises og drikkes i et utal af kombinationer. Prøv fx den efterhånden klassiske juice med appelsin, gulerødder og tilføj et stykke ingefær – og evt. lidt chili. En af mine yndlings måder at spise gulerødder på er lynstegte på panden i lidt olie, spidskommen, chili og sesamfrø. Husk at krydre med salt. Serveres med friske koriander på toppen. Det er nemt og sundt tilbehør til aftensmaden.

LÆS OGSÅ: SUNDHED | Forebyg brystkræft med disse 6 fødevarer

Nyd også resten af rødderfamilien
Der er masser farverige og fantastiske rødder, der er værd at sætte på middagsbordet. Fælles for dem rødderne er deres høje indhold af kostfibre og vigtige vitaminer og mineraler. Fx er persillerødder, jordskokker, skorzonerødder og pastinak alle rige på A-vitamin og folat, mens selleri har et særligt højt indhold af kalk, A og K vitamin.

Ideer til servering
De kan nydes på et utal af måder – du skal bare finde din favorit tilberedning. De kan spises kogte, bagte, dampede, mosede, fint strimlede, rå eller ovnstegte. Du kan blende dem til kraftige cremede vintersupper, bruge dem i wokken, servere dem hele, i stænger eller mundrette stykker. Der findes efterhånden masser juiceopskrifter, der indeholder rodfrugter – søg efter opskrifter med dine yndlings-rodfrugter. Bare du spiser dem!

Passer perfekt til dit trendy køkken
Hvis du skal være med på de nyeste trends inde for sundhed og gastronomi, så skal der rodfrugter på bordet. Rodfrugterne er en del af det nordiske køkken, der vinder spalteplads verden over. I det nordiske køkken fokuseres bla. på kål, rodfrugter og bælgfrugter. En af grundtankerne er, at det skal være ”kort rejst mad” – hvilket betyder lokalt høstet og helst være økologisk dyrket. Faktorer der er med til at øge rodfrugternes samlede sundhedsværdi. Rodfrugternes gode sundhedsfremmende egenskaber er dog ikke afhængige af, at rodfrugterne er økologiske. Men hvis du kan vælg de danske. Danske landmænd sprøjter bare ikke deres afgrøder i samme grad som fx hollænderne og spanierne gør.

CO2 bonus
Og nu vi er ved at vælge dansk – så pynter det også ganske fint på CO2 regnskabet, når du serverer danske rodfrugter. Du sparer både hele CO2 udledningen fra transporten og til sammenligning med produktion af 1 kg kød, bruges 200 gange mindre vand til produktionen af 1 kg rodfrugter, og der produceres 50 gange færre drivhusgasser. Vildt ik’?

Pssst… Husk at tilmelde dig INs nyhedsbrev lige HER - så er du altid opdateret på det bedste inden for mode, skønhed og sundhed!